Při tvorbě webových stránek se vám mohou při aktualizaci šablony smazat úpravy, které jste na šabloně prováděli. Webové stránky se tím mohou částečně rozhodit či případně se vám úplně změní vzhled nebo se ztratí funkcionalita. Pomocí tzv. child theme můžete upravovat šablonu tak, jak potřebujete a zároveň nemusíte mít strach z případné aktualizace.
 

Mnohokrát se mi do rukou dostaly projekty, kde byla využita šablona, kterou upravovali a následně neaktualizovali. Také mi přicházejí e-maily s dotazy, kdy po aktualizaci šablony se webové stránky rozhodí a vypadají pak jinak. Proto se dnes zaměříme na Child Theme šablony, které zpravidla tvořím u webových stránek pro klienty.
Child Theme je typ šablony, která odráží veškeré nastavení nadřazené šablony (tzv. přebírá vše z rodičovské šablony). Můžeme si to představit jako rodiče s potomkem. Child Theme tedy používáme proto, aby webové stránky braly pravidla z potomka a pokud potomek nemá pravidlo, berou se normální pravidla ze šablony (od rodiče). Pro lepší představu si ukážeme příklad.
Máme výpis článků, avšak naše zvolená šablona nezobrazuje ve výpise datum publikování či autora. Pokud si chcete upravit výpis tak, jak se budou zobrazovat výpisy článků, přejdete nejspíše do archive.php. Pokud byste však upravili kód v základní šabloně (rodič), přišli byste o možnost aktualizace – pokud by vyšla aktualizace šablony a vy byste ji stáhli a nainstalovali, váš upravený archive.php by byl přepsán a výpisy by se zobrazovaly stejně jako před nasazením vašeho kódu.

Vytvoření Child Theme

Toto lze obejít (resp. asi jedna z nejvíce doporučovaných možností) tím, že nainstalujete/vytvoříte Child Theme. Child Theme tedy bude brát pravidla od rodičovské šablony a pokud se rozhodnete upravovat kód, při aktualizaci se sice aktualizuje rodičovská šablona, nicméně pravidla jsou přebírány z Child Theme. Pokud tedy v potomku vytvoříte archive.php, který si upravíte podle vašich potřeb, šablona bude brát tento kód. Tím pádem se poté nemusíte bát aktualizovat (i tak je lepší číst changelog – seznam změn s úpravami, které aktualizace přinese).
U placených šablon byste většinou již měli mít Child Theme od vývojářů. Můžete však potomka šablony vytvořit i díky pluginům, tudíž si můžete ušetřit čas a nemusíte znát nic o programování.